Uvođenje strogih kontrola na prisustvo afričke kuge svinja prilikom uvoza mesa u BiH

Bez autora
Jul 30 2023

Kancelarija za veterinarstvo BiH danas je, na zahtjev Vlade Republike Srpske, donijela odluku o uvođenju strogih i intenzivnih kontrola na prisustvo afričke kuge svinja prilikom uvoza mesa u BiH, izjavio je direktor Kancelarije Saša Bošković.

On je naglasio da će ovom mjerom, koja je donesena prema nalogu ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staše Košarca, biti dodatno povećane mjere bezbjednosti pri uvozu namirnica svinjskog porijekla iz zemalja koje su prijavile afričku kugu svinja.

"Dodatno ćemo na granici pojačati monitoring, uzorkovanje i dijagnostiku na afričku kugu svinja, želeći da tako za još jednu stepenicu podignemo bezbjednost proizvoda koji ulaze u BiH", rekao je Bošković novinarima u Sarajevu.

On je istakao da će na prelazima granični veterinarski inspektori provjeravati svaku pošiljku koja bude dolazila iz zemalja koje su prijavile afričku kugu svinja, uzimati uzorke i slati u akreditovane laboratorije.

Bošković je pojasnio da će po dobijenim rezultatima sigurne pošiljke imati dozvolu da uđu na teritoriju BiH, dok će sa pošiljkama koje ne budu imale odgovarajuće nalaze inspektori postupati u skladu sa pravilnicima o afričkoj kugi svinja i pravilnicima o zaraznim bolestima u BiH.

"Sve ranije donesene zabrane uvoza živih svinja, proizvoda koji potiču od domaćih i divljih svinja na tržište BiH i dalje su na snazi, a odnose se na područja i regije iz zemalja koje su prijavile afričku kugu svinja", podsjetio je Bošković.

Bošković je naglasio da će mjera strogih i intenzivnih kontrola na prisustvo afričke kuge svinja biti na snazi sve do poboljšanja epizootiološke situacije u BiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik